Vanaf 25 september 2021 tot 17 januari 2022 kunt u kennismaken met het werk van Hans Borst, urbex-fotograaf.

Na jaren van fotograferen ontdekte Hans zo’n 10 jaar geleden binnen de fotografie een voor hem onbekende stroming, urbex-fotografie.

Urbex is de samengevoegde afkorting van ‘urban exploring’, oftewel ‘stedelijke verkenning’. Het gaat hier niet om stadskiekjes, maar om het fotograferen van verlaten gebouwen en niet-openbaar toegankelijke locaties.

Architectuur sprak de geboren Hattemer altijd al aan. Urbex-fotografie was hem dan ook op het lijf geschreven en het werd een reis die tot de dag van vandaag voorduurt.

De eerste locatie waar Hans naartoe reisde was een verlaten staalfabriek in Duitsland. Het verstilde gebouw, de wind, enkele klapperende ramen en deuren. Het  was voor hem een spannende en onvergetelijke ervaring en vanaf dat moment heeft deze vorm van fotografie hem niet meer losgelaten.

De urbex-fotografie kent een aantal ongeschreven regels: zorg dat je goed geïnformeerd bent over de te bezoeken locatie, laat alles achter zoals je het aantrof én ga nooit alleen op pad.

Samen met zijn zoon Erik, die eveneens een vervent urbex-fotograaf is, zoekt hij verlaten gebouwen, maakt vervolgens de reis ernaartoe en trekt dan een aantal dagen uit voor een fototoer. En de verhalen over de bewoners van een gebouw maakt het tot een compleet en bijzonder pakket.

Hans is zich de laatste jaren gaan richten op het fotograferen van gebouwen die al 20 tot 40 jaar verlaten zijn. Hij gebruikt het woord ‘verlaten’, omdat de gebouwen zelden tot nooit leeg zijn gehaald. Sporen van menselijke vernielingen ontbreken.  De tijd heeft er stil gestaan.

Hans heeft voorkeur voor het reisgebied Oost-Europa en Italië. De gebouwen die hier jaren geleden zijn verlaten hebben nog schitterende kleuren met mooi verval. Zijn voorkeur gaat uit naar voormalige sanatoria, kloosters, villa’s en kastelen. Vaak verborgen achter hoge muren en deels overwoekerd door struiken treft hij zijn ‘fotomodellen’ en vangt hij hun eeuwige schoonheid geholpen door de juiste belichting van Moeder Natuur.

Het trage knagen van de tijd is goed zichtbaar. Afbladderende verflagen, oude patronen en kleuren, roestplekken, het verval wordt onverbiddelijk door de urbex-fotograaf vastgelegd en, om dit alles te benadrukken, op groot formaat afgedrukt.

Maar niet alle foto’s die Hans maakt, zijn voor hem bruikbaar. De door hem geselecteerde foto’s bewerkt hij met speciale software, met als doel bijzondere kleurencombinaties te creëren, geheel passend bij de imposante en esthetische ruimtes.

Hans heeft zijn werk op diverse locaties geëxposeerd, waaronder in de centrale hal van Stadhuis Hattem, bij Bruno Barat Art Gallery in Hattem, in de bibliotheek van CODA Apeldoorn. Nu is de tragische schoonheid van verlaten gebouwen te bewonderen in het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Actuele informatie vindt u op zijn website www.hborstfotografie.nl.