Quiz Voerman Museum Hattem

Wanneer kreeg Hattem stadsrechten?

In welk jaar?

Uit welke eeuw zijn de panden aan de Achterstraat 46-48 waar het Voerman Museum Hattem is gevestigd?

Correct! Wrong!

Johannes Bosboom schilderde veel kerkinterieurs. Ook in Hattem schilderde hij het interieur van de kerk. Van welke kerk?

Correct! Wrong!

De klokbeker en de klokbekerschaal die in 2012 werden opgegraven uit een vlakgraf in de nieuw te bouwen wijk Assenrade in Hattem zijn te zien in de Hattemzaal van het museum. Hoe oud zijn deze vondsten?

Correct! Wrong!

De schepenkist van de stad Hattem werd gebruikt om geld en belangrijke documenten in op te bergen. Hoeveel sleutels waren er nodig om de kist te openen?

Correct! Wrong!

In de Hattemzaal staat een zilveren monstrans. Dit is een liturgisch gebruiksvoorwerp binnen de Rooms Katholieke Kerk. De monstrans heeft in het midden een houder. Wat werd daarin getoond?

Correct! Wrong!

Jo Koster was een veelzijdig schildertalent. Ze studeerde in Amsterdam en in Brussel en werd beïnvloed door verschillende stijlen zoals het impressionisme, het Divisionisme en het Pointillisme. Als je goed kijkt naar het schilderij “portret van een Bretonse vrouw’ herken je daar de stijl van een bekende post impressionistische Franse schilder. Welke?

Correct! Wrong!

Jo Koster woonde en werkte van 1910 tot 1924 in Hattem. Ze koos uiteindelijk haar geheel eigen stijl en liet een veelzijdig oeuvre achter. Ze tekende haar werk regelmatig met de naam Jo Koster-van Hattum. Waarom deed ze dat?

Correct! Wrong!

Molen de Fortuin is een achtkantige stellingmolen uit 1852. Al sinds de middeleeuwen stond op deze plek een molen die in 1808 tijdens een zware storm omwaaide. In 1816 werd besloten de molen te herbouwen, vanaf 1852 werd dat de Fortuin. Wat voor molen is de Fortuin?

Correct! Wrong!

Het sneeuwlandschap uit 1944 van Jan Voerman jr. wordt door onze bezoekers erg gewaardeerd. “Het lijkt net een foto”, is een veelgehoorde reactie. Dit sneeuwlandschap is een metafoor, voor wat?

Correct! Wrong!

De Verkade-albums waren in het begin van de twintigste eeuw een ware hit. Iedereen spaarde plaatjes voor de albums. Er zijn er 30 gemaakt van 1903 tot 1940. Wat was het laatste album?

Verkade
Correct! Wrong!

Jan Voerman sr. werd de IJsselschilder genoemd, maar hij schilderde natuurlijk veel meer dan IJssellandschappen. Bijvoorbeeld bloemen in potten. De blauwe pot ‘Augustine’ is vaak te zien op zijn aquarellen. Waar komt deze pot vandaan?

Correct! Wrong!

In veel schilderijen van Jan Voerman sr. zien we zogenaamde noppende paarden. Als je deze term googelt kom je bijna altijd uit op Jan Voerman sr. Het lijkt alsof ze alleen in zijn schilderijen bestaan. Wat bedoelde hij ermee?

Correct! Wrong!

De sabel van Herman Willem Daendels heeft het museum in bruikleen. Dit was niet een echt wapen, maar werd gebruikt voor ceremoniële aangelegenheden. Op de sabel staat een spreuk. Welke?

Correct! Wrong!

Jan Voerman sr. was erg onder de indruk van de storm bij Borculo die in de nacht van 10 op 11 augustus 1925 woedde. Hij heeft veel schilderijen gemaakt met de dreigende luchten die toen te zien waren. Oranje, donkerblauw, zwart en daaronder de IJssel en de stad Hattem. Deze schilderijen doen denken aan het werk van een andere bekende schilder. Welke?

Correct! Wrong!

In de kelder van het museum wordt aandacht besteed aan o.a. het kasteel de Dikke Tinne dat in vroeger jaren in Hattem stond. Pronkstuk van deze collectie is de windvaan die na ruim 5 eeuwen in 1990 werd opgegraven uit de slotgracht. De afbeelding was goeddeels verdwenen, maar de contouren van de twee leeuwen zijn nog te zien. De ene leeuw was van het huis van Gelre. Van welk huis was de andere leeuw?

Correct! Wrong!

In de wisselexpositiezaal staat boven de deur een zogenaamde gaper. Een Oosters aandoende kop van een man. Deze werd vroeger vaak als uithangbord geplaatst bij een apothekerswinkel. De mond van een gaper staat altijd open. Waarom?

Correct! Wrong!

Jan Voerman jr. tekende en schilderde honderden plaatjes voor de Verkadealbums. Niet voor allemaal, want er waren ook andere tekenaars die voor Verkade werkten. Welke van deze drie hoort er in het rijtje niet bij?

Correct! Wrong!

Het rouwbord uit 1633 dat in bruikleen is gegeven aan het museum is vrij uniek. Veel van dit soort borden werd tijdens de Bataafse Republiek verboden. Ze stonden voor de oude omvergeworpen standenmaatschappij. Veel borden werden verbrand of hergebruikt. Dit bord bleek gebruikt te zijn voor de reparatie van het orgel. Bovenaan het bord staat het woord obiit. Wat betekent dit?

Correct! Wrong!

De walbuks in de Hattemzaal is een fors, zwaar wapen met een grote loop. Het werd in de 18e en 19e eeuw gebruikt als groot infanteriegeweer op vestingwallen. Het museum kocht het wapen in 1953 aan voor 15 gulden. Het werd destijds gebruikt voor de jacht. Voor de jacht op welke dieren?

Quiz Voerman Museum Hattem
Uitslag

0 tot 5 goed? Dan moet je echt een keer naar Hattem komen en meer te weten komen over Hattem en Voerman. 6 tot 10 goed? Je weet al aardig wat, maar een bezoek aan het Voerman Museum kun je wel gebruiken. 11 tot 15 goed? Je bent vast al een keer in Hattem geweest. We zien je graag nog eens! 16 tot en met 20 goed? Ben je Hattemer of werk je bij het Voerman Museum Hattem?

Share your Results: