Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Gevangen in een paradijs

Auteur : Kees Opmeer
Uitgever: Stichting Cultuurfilms Drenthe

€34.95 incl. BTW

In dit boek leest u het levensverhaal van vader en zoon Voerman. Jan Voerman sr. is vooral bekend geworden als de IJsselschilder. Jan Voerman jr. heeft vanaf zijn 15e illustraties gemaakt voor de Verkade-albums. Maar hun betekenis als kunstenaar reikt veel verder.

Het nooit eerder ontsloten familiearchief van Peter Voerman, kleinzoon van Voerman jr., vormt de basis van deze familiegeschiedenis. Het bevat een schat aan persoonlijke documenten, brieven en nooit eerder vertoond werk. Dat heeft geleid tot een verrassend verhaal over het veelbewogen leven van deze kunstenaars, hun familie, vrienden en inspiratiebronnen. Een leven in een zelf gebouwd paradijs.

…Tegen zijn zoon zei hij:
‘Maak jij de kleine wereld maar.
Daar verdien je je kostje wel mee.
En laat mij de hoge luchten’…

Een fraai vormgegeven boek – full colour, hard cover, 260 x 260 mm – met uniek, nooit eerder gepubliceerd, fotomateriaal. Waaronder schetsen en voorstudies van de beroemde Verkadeplaatjes. Omvang is 336 pagina’s.

Expositie zomer 2021 ‘Gevangen in een paradijs’ – 17 juli t/m 30 november

Het Voerman Stadsmuseum Hattem opent in juli de nieuwe tentoonstelling ‘Gevangen in een Paradijs’. Tegelijk met deze tentoonstelling wordt het gelijknamige boek gepresenteerd, dat is geschreven door Kees Opmeer uit Ruinen. Dit gebeurde in samenwerking met Peter Voerman en diens zoon Tijs. Peter Voerman is de kleinzoon van Jan Voerman junior.

Met de lancering van een grote tentoonstelling in combinatie met de uitgave van een diepgravend boek doet het museum opnieuw van zich spreken. Eind 2019 introduceerde het museum al de tentoonstelling en het boek ‘In Vervoering van Voerman’. Waar bij ‘In Vervoering…’ de persoon en kunstenaar Jan Voerman senior centraal stond, spelen in ‘Gevangen in een Paradijs’ Jan Voerman senior en junior samen de hoofdrol.

Op de tentoonstelling in het Voerman Stadsmuseum Hattem zijn schilderijen, tekeningen en schetsen te zien uit het familiearchief van vader en zoon Jan Voerman. Van Jan Voerman junior. wordt ook veel, vaak nog niet eerder geëxposeerd, jeugdwerk tentoongesteld. Verder zijn er attributen uit het familiearchief zoals oude glasplaatcamera’s waar Jan Voerman senior vanaf 1900 mee fotografeerde, de schilderkist van Jan Voerman junior, brieffragmenten en lithodrukken.

Speciale aandacht is er voor Anna Voerman–Verkade. Ze was niet alleen de steun en toeverlaat in het gezin en de boekhouder van haar man, maar ook een vrouw die veel aandacht had voor mensen met minder kansen. Ze hield vanuit het huis aan de Gelderse dijk kantoor voor de Verenging Tesselschade waarbij ze jonge vrouwen aan een baan hielp en adviezen gaf over hygiëne en gezondheid. Er werd gezegd dat er dankzij Anna Voerman in Hattem minder kindersterfte was na bevallingen dan in andere gemeenten. In latere jaren gaf ze thuis les en ze was, samen met dochter Edu, een van de grondleggers van het Montessorionderwijs in Nederland.