Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Aankoopalert

Het Voerman Museum is in het bezit gekomen van het schilderij “Armoede”, van Jan Voerman Sr. Een heel bijzondere aanwinst, nu het een schilderij is uit de beginperiode van zijn carrière. Het is een Joods tafereel rond 1885 uit de studieperiode in Amsterdam. In die tijd werd Voerman Sr. getroffen door het leven in de Joodse buurt in Amsterdam.
Afgelopen winter werd het schilderij als topstuk gepresenteerd tijdens de tentoonstelling “In Vervoering van Voerman”, die zijn gehele carrière betrof. Daarbij werd ook het gelijknamige boek uitgebracht, geschreven door conservator Kristian Kreeft, mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Rembrandt fonds. Het boek verhaalt als bijna in een roman het leven van het gezin Voerman in Hattem, waarbij zijn vrouw Anna, dochter van de Verkade familie uit Zaanstad, een belangrijke steun en toeverlaat is geweest. Veel informatie, opgetekend uit brieven, bewaard gebleven in de familie, zijn de basis van het wonderlijke leven van de schilder met zijn gezin aan de Geldersedijk in Hattem. Of zoals Voerman het zelf verwoordde: “wie in het paradijs woont, wenst het nooit te verlaten”. Een schilderachtige omschrijving van zijn bewondering voor ons Hattem.
De uitleners van het werk boden het te koop aan. Om dit te realiseren werd een crowdfunding actie opgezet. De Vereniging Vrienden van het Museum Voerman gaven deze actie een fantastische input door een aanzienlijk bedrag beschikbaar te stellen. Tezamen met de spontane donaties van particulieren, Cultuurfonds Hattem en de Rotary afdeling Hattem Heerde, werd het mogelijk het werk aan te kopen. Een pronkstuk voor het museum, juist omdat het werk aantoont dat Voerman een veelzijdig schilder is geweest.
De vrijwilligers van het Voerman Museum ontvangen u graag om dit werk te bewonderen.