Nieuw Licht

Zomertentoonstelling met Jan Voerman jr. en Daniel Douglas

Deze tentoonstelling combineerde het werk van Jan Voerman jr. met het werk van de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas (1984). 

Douglas raakte als kind al geïnspireerd door een olieverfschilderij van een roos van Jan Voerman jr. Het schilderij van de roos was van zijn tante en werd door zijn moeder geërfd. Vorig jaar kreeg Douglas dit schilderij van zijn moeder

Douglas groeide op op het platteland van Nederland en bracht zijn jeugd door in het landschap dat zo beroemd is afgebeeld door de Nederlandse 17e-eeuwse schilders. 

Lage brede horizonten en felle wolkenluchten, de bekende beelden waarmee hij opgroeide, vormden een solide basis voor het zijn latere werk. 

Ook Jan Voerman jr. groeide op met deze beelden toen hij in Hattem woonde en zijn vader de hoge wolkenluchten schilderde.

Voor beiden was het op jonge leeftijd al duidelijk: ze wilden alle twee schilder worden. 

Na een voorbereidend jaar aan de kunstacademie te hebben gevolgd, liep Douglas in 2004 stage bij kunstenaar Maarten Welbergen. Hier leerde hij de basis van met olieverf schilderen en proportioneren. 

Een jaar later verhuisde hij naar Italië om te studeren aan de kunstacademie van Florence

Op deze beroemde kunstacademie studeerde hij verschillende klassieke teken- en schilderstechnieken en leerde hij kritisch observeren.

IMG_4822 2
IMG_4895

Jan Voerman jr. ging pas in 1913, op 23-jarige leeftijd beginnen aan de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn leermeester was August Allebé.

Helaas voor Voerman brak een jaar later WOI uit en moest hij noodgedwongen stoppen met de opleiding. Zijn broer Willem mocht wel verder met de studie in Delft. Zijn vader zei: ‘Je kunt hier net zo goed leren, wat je in Amsterdam zou leren’. Voerman werkte toen al enige jaren voor de Verkade-albums.

Al vanaf kinds af aan tekende en schilderde Jan de kleine wereld: insecten, planten en bloemen. In een uiterst precieze realistische stijl weet hij zijn onderwerp neer te zetten. Zelfs in zijn latere lithografische werk en in zijn olieverfschilderijen munt hij uit in precisie.

De stijl van Douglas kan worden omschreven als grotendeels realistisch; zijn schilderijen tonen alledaagse taferelen, landschappen, stillevens en portretten. In zijn werk speelt de esthetiek van licht en natuur een belangrijke rol. Door in lagen te werken creëert Douglas een rijke compositie met diepe kleuren.

Sinds 2012 werkt Douglas aan zijn serie ‘New Light, waarin de stijl van de oude meesters wordt gecombineerd met kunstmatige lichtbronnen uit onze moderne tijd.

In dit werk voel je de magische sfeer die dit licht creëert.

Douglas is niet van plan te zeggen dat deze nieuwe technologie goed of slecht is, maar laat ons de visuele effecten zien van modern licht, gezien door het oog van de kunstenaar.

IMG_4897

De tentoonstelling van Daniel Douglas is nog virtueel te bekijken op:

https://www.danieldouglas.nl/new-light-expo/.

De tentoonstelling in het Voerman Stadsmuseum Hattem was geopend vanaf 2 juni en eindigde begin december 2020.

Plan uw bezoek:

All Rights Reserved