Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Door de eeuwen heen is gebleken dat Hattem voor veel schilders een bron van inspiratie is geweest. De stad zelf was en is in hoge mate schilderachtig, maar de unieke ligging aan de IJssel maakte het tot een geliefd onderwerp. Van de wallen af had men uitzicht over de haast onafzienbare Hoenwaard, die zich tot aan de IJssel uitstrekte en waar honderden koeien graasden. Maar ook de heuvels met bossen en het kasteel Molecaten met een groot park en vijver waren een bron van inspiratie.
Jan Voerman sr. werd vooral gegrepen door het totaalbeeld van Hattem op afstand. De IJssel, de wolkenluchten en daartegen het silhouet van Hattem met de Andreaskerk, de Dijkpoort en de molen. Reinier Bakels schilderde Hattem alsof hij met een telelens het stadje in wilde kijken. Langs een donkere Dijkpoort en een eveneens donkere voorgrond kijken we in het oude Hattem, waar kerk en huizen in tere tinten door zacht winters licht worden beschenen. Een mysterieus beeld van Hattem.
En dan het stadje zelf. Alle straten vertonen een afwisselend warm kleurenbeeld van witte, bruine, roodbruine en okerkleurige tinten. En dat alles gevat in het weelderige groen van bomen en overgoten door overdadig zonlicht. Voor tal van schilders een uitdaging om te schilderen. Cornelis Springer schilderde de Kerkstraat met op de achtergrond de Andreaskerk, Jan Tiele het Kerkplein omzoomd door groene bomen, Jan van Vuuren de Adelaarshoek met een prachtige blauw met witte wolkenlucht en Jo Koster de Eerste Walsteeg in ijl blauw licht.

De tentoonstelling ‘Pittoresk Hattem’ in het Voerman Stadsmuseum Hattem nam u mee terug in de tijd in de stad Hattem. Vele bekende schilders hebben de stad vereeuwigd en tonen ons een beeld van een schilderachtige stad aan de IJssel. De tentoongestelde schilderijen besloegen de periode van de 17e eeuw tot de eerste helft van de 20e eeuw. Werken van onder andere Snayers, Groenewegen, Bastert, Bosboom, Langeveld, Haverkamp, bovengenoemde schilders en nog vele anderen waren in deze tentoonstelling vertegenwoordigd. Een unieke verzameling uit vooral particuliere collecties nam u mee langs diverse kunststromingen in de schilderkunst.

Op RTV Hattem kunt u een indruk krijgen van deze tentoonstelling

Deelnemende kunstenaars aan deze tentoonstelling
(in willekeurige volgorde)

J. Voerman sr.
J. Voerman jr.
J. Koster
R.S. Bakels
S.N. Bastert
A.J. Groenewegen
G.C. Haverkamp
G.J. Scheurleer
F.A. Langeveld
G.F. van Schagen
C. Springer
J.C. Tiele
C. Vreedenburgh
J. van Vuuren
A.J. Zwart
J.P.P. Bodifée
A. Eversen
E.A. Hilverdink
J.L. Kleintjes
B. Viegers
J.W.H. Witjens
en anderen

In combinatie met een mooie stadswandeling kunt u op deze manier Hattem beleven en bekijken.