Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Jaap Nieuwenhuis – Stillevens in aquarel

Met De dingen dichtbij keert het werk van Jaap Nieuwenhuis terug in het Voerman Stadsmuseum Hattem. Eerder waren hier zijn kostuum- en decorontwerpen voor de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet te zien. De huidige tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van zijn stillevens in aquarelverf van de afgelopen twintig jaar. In deze werken zijn de hoofdrolspelers een gevulde fruitschaal, een chinees vaasje of een antieke theedoos, objecten die de schilder thuis in de kast of op tafel heeft staan. Het zijn de dingen van dichtbij, van dichtbij bekeken. Met gefocuste blik probeert Nieuwenhuis ze zo gedetailleerd mogelijk weer te geven, maar met behoud van het schilderachtige karakter dat eigen is aan de aquareltechniek.

De aquarellen van Jaap Nieuwenhuis combineren zijn artistieke begaafdheid met zijn liefde voor “mooie spullen”, de kunstzinnig gemaakte gebruiksartikelen die hij al jaren verzamelt en koestert als oude vrienden. De schilderijen getuigen van zijn sterke relatie met deze bijzondere kunstnijverheidsobjecten, een relatie die alleen maar sterker wordt door de objecten steeds opnieuw te bestuderen en vast te leggen – te portretteren als het ware – met verf op papier. Het is een vorm van intimiteit die ook bewondering omvat. Nieuwenhuis prijst zich gelukkig met al dat moois te mogen leven en zodoende dagelijks te ervaren dat schoonheid de tijd overstijgt. Van dat geluk en die troost wordt de bezoeker van de tentoonstelling in Hattem deelgenoot gemaakt.

De tentoonstelling De dingen dichtbij opent op zaterdag 11 december 2021 en duurt tot 15 augustus 2022. Ter gelegenheid van de 95ste verjaardag van Jaap Nieuwenhuis verschijnt medio februari 2022 bij Uitgeverij ‘De Weide-blik’ een rijk geïllustreerd boek over zijn stillevens in aquarel, dat in het Voerman Stadsmuseum Hattem zal worden gepresenteerd. Intekenen bij het museum kan nu al!

Jaap Nieuwenhuis (Deventer, 1927) kreeg zijn opleiding op de Academie Kunstoefening in Arnhem en de Rijksakademie in Amsterdam. Na zijn studietijd werkte hij als illustrator en ontwierp hij kostuums en decors voor de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet. Als docent modeltekenen was hij verbonden aan de Academie Minerva in Groningen en de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen. In zijn vrije werk houdt hij zich voornamelijk bezig met de klassieke genres van stilleven, interieur en landschap. Ook maakt hij portretten in opdracht. Werk van Nieuwenhuis bevindt zich in het Rijksprentenkabinet in Amsterdam en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.