Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

In de Middeleeuwen was er in heel Europa een ware stedenkoorts. Dorpen en bestaande steden breidden uit en nieuwe steden werden gesticht.

Aan het einde van de 13e eeuw is Hattem een dorp op een hoge zandrug langs een zijstroom van de IJssel. In de loop van de 13e eeuw schuift de kern van het dorp naar het oosten richting de IJssel en de Romaanse kerk uit 1225. Centraal in de tentoonstelling staan vijf nieuw gestichte Europese steden uit die tijd: Monflanquin een Franse stad op een heuveltop, Torun een Poolse tweelingstad, Caernarfon een kasteelstad in Wales, San Giovanni Valdarno een Italiaanse voorstad van Florence en Hattem. Deze steden zijn gekozen omdat hun middeleeuwse stadsplattegrond tot op de dag van vandaag gaaf is gebleven. De tentoonstelling gaat over de drijfveren achter deze stedenkoorts en over de steden zelf. Hattem is net als Caernarfon en San Giovanni een laatmiddeleeuwse nieuwe stad. Bij de laatste twee is de oude kern niet meer herkenbaar in het nieuwe plan. In Hattem is de bestaande dorpskern het centrum van de nieuwe stad. Daarin is het vergelijkbaar met bijvoorbeeld Asperen (1382), Leerdam (1390) in Nederland en Villeréal (1267) in Frankrijk.

De tentoonstelling Tour d’Europe langs de ideaalsteden in de late Middeleeuwen is in 2016 samengesteld door Jan Brouwer, stedenbouwkundige, voor het museum Elburg. Daarna is de tentoonstelling nog te zien geweest in 2017 op de TU Delft en in 2018 in Zutphen. De tentoonstelling is vanaf 2 februari tot 5 juli 2021 te zien in het Voerman Stadsmuseum Hattem.