Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Exposities - Binnenkort verwacht

Verwondering!!

Van 31 januari t/m 28 mei 2023

Poëzie sluimert in werk beeldend kunstenaar Dick Baauw. Verbeeldingen spelen een belangrijke rol in het leven van Dick L. Baauw (1934) uit Hattem. Niet de exacte beelden, maar veel meer de poëzie ervan of de meditatie over die beelden zijn voor hem belangrijk. Dit is duidelijk zichtbaar in de vele kunstwerken die hij in de loop der jaren heeft vervaardigd. Daaronder schilderijen, collages, beelden en glas in lood-werken.

De expressie van Dick Baauw wordt gekenmerkt door geheel eigen klankkleuren, een compositie met spanning in vlakken. Baauw laat zich in zijn werk inspireren door oude culturen, landschappen, mythen, Bijbelse thema’s en poëtische begrippen. Op allerlei plekken in ons land zijn kunstwerken van zijn hand te bewonderen.

Dick Baauw studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij behaalde de MO-akten A en B tekenen en was jaren werkzaam in het onderwijs.

kubistisch abstract huis met aardkleuren en blauw

Halverwege Parijs.

Van 31 januari t/m 28 mei 2023

Stilleven met vaas, schaal en een dode eend

Wie en wat hebben Jan Voerman senior beïnvloed tijdens zijn verblijf in België? In 1880-1881 staat Jan Voerman senior ingeschreven aan de Antwerpse academie om lessen te gaan volgen op de Winter- en Zomer cursus afdeling ‘natuur’. Hij gaat daar onder andere schilderen naar model leren onder Karel Verlat. Verlat was een groot voorstander van licht-donker contrasten. Het was op de Antwerpse academie, evenals elders, in die tijd gebruikelijk om modellen in zeventiende-eeuwse kostuums te schilderen. Na Antwerpen ging Voerman enige tijd naar Brussel, waar veel Nederlanders werkten of leerling aan de academie waren.

Wat zag Jan Voerman sr. allemaal in die tijd in België? Wat inspireerde en beïnvloedde hem?
In de tentoonstelling Halverwege Parijs toont het museum werken uit de Barat-Venker collectie die Voerman senior in zijn tijd in België zou hebben kunnen gezien. Daarnaast ziet u werk van Voerman senior met sporen van die beïnvloeding. De tentoonstelling komt in samenwerking met Bruno Barat tot stand.