Notice: get_row_css_class is verouderd sinds versie 4.2 (will be removed in 5.1), zonder beschikbaar alternatief. in /usr/home/lsw_data_02_dro/lankman1/www.voermanmuseumhattem.nl/www/wp-includes/functions.php on line 3831

Bé Thoden van Velzen werd geboren in Zwolle. Ze volgde de opleiding binnenhuisarchitectuur en beeldhouwen aan de Quellinusschool te Amsterdam en voltooide deze aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hier kreeg ze onder andere les van professor Jan Bronner, bekend van het Hildebrand monument. Na het afstuderen bleek het moeilijk om aan opdrachten te komen. Toen zij in de bezettingstijd uit verzet weigerde samen met bepaalde kunstenaars te exposeren, werd het nog lastiger.

In 1942 kwam Bé Thoden van Velzen in Hattem wonen. Hier ontving zij wel talrijke opdrachten. Het werk van Bé Thoden van Velzen is nu op verschillende plaatsen in Nederland te vinden; de bevrijdingsmonumenten in Heerde, Aalten en Zelhem; de bronzen plaquettes in Loenen en Apeldoorn; het prachtige houtsnijwerk in de panelen van de preekstoel in de First Church Christ Scientist te Amsterdam. Ook in Hattem, bij het Daendelspoortje, staat een werk van Bé Thoden van Velzen. In de beeldentuin kunt u het uiteenlopende oeuvre van Bé Thoden van Velzen bewonderen. Zichtbaar is haar kennis van materialen en het menselijk lichaam alsook de verschillende stijlen die zij beheerst. De getoonde studies geven een uniek kijkje in de werkwijze van deze kunstenaar.