Notice: get_row_css_class is verouderd sinds versie 4.2 (will be removed in 5.1), zonder beschikbaar alternatief. in /usr/home/lsw_data_02_dro/lankman1/www.voermanmuseumhattem.nl/www/wp-includes/functions.php on line 3831

Thijs Buit in Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem start 4 februari met een expositie van het werk van Thuis Buit. Deze kunstenaar werd in 1934 in Hattem geboren en woont vandaag de dag in Rheeze. Hij volgde van 1957 tot en met 1962 een opleiding aan Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Thijs Buit ontwikkelde zich al voor zijn opleiding in Amsterdam tot schilder. Op de Rijksakademie werd deze ruwe diamant vooral door professor Sierk Schröder ‘geslepen’. Ook werd hij geschoold in grafische technieken. Kenmerkend voor Thijs Buit is dat hij, zoals hij het zelf uitdrukt, ‘probeert zichtbaar te maken wat hem innerlijk beweegt’. Dat resulteert onder meer in fascinerende (bloem)stillevens, (zelf)portretten, maar vooral in landschappen. Daarin legt hij een voorliefde aan de dag legt voor de Zuid-Franse atmosfeer. Maar ook het IJsselgebied, Hattem en de Wadden vormden voor deze kunstenaar geliefde onderwerpen in zijn werken.
Thijs Buit wordt gefascineerd door de vormen en kleur die het landschap heeft. In zijn werk wordt het landschap dan ook als het ware binnenste buiten gekeerd. Op deze wijze wil hij zijn persoonlijke intuïtie op doek of papier weergeven. Door deze aanpak krijgt zijn werk een eigen beeldtaal. Zijn stillevens zijn een weergave van geziene vormen, bij elkaar gevoegd tot één geheel. Het zijn geen realistische composities met vastomlijnde ingrediënten, maar krachtige uitingen van zijn persoonlijke beleving.
Hoewel hij zich niet beperkt tot één techniek is Thijs Buit op de eerste plaats schilder, een die zowel in diverse tonen als met talrijke kleuren uit de voeten kan. Qua richting passen z’n werken het best onder de noemer van het expressionisme. Waar hij al abstraherend werkt, is de figuratie echter nooit ver weg. Daarom blijven veel van Buits schilderijen met gemak populair.
De werken van Thuis Buit zijn tot en met zondag 16 april in het Voerman Museum Hattem te bewonderen. Naast de met enige regelmaat wisselende collecties heeft het Voerman Museum natuurlijk de vaste collectie, met onder meer kunstwerken van Jan Voerman sr., Jan Voerman jr, Jo Koster en Bé Thoden van Velzen.