Ode aan de IJssel (verwacht)

• 12 april 2017

Ode aan de IJssel (van 9 mei tot en met 1 oktober 2017)

Het Voerman Museum Hattem staat tijdens de zomer van 2017 in het teken van de IJsselbiënnale. Deze biënnale brengt van juni tot en met september een ode aan de IJssel met een route van meer dan 25 monumentale kunstwerken van Doesburg tot aan Hattem en Zwolle. Het Voerman Museum Hattem verzorgt vanaf 9 mei tot en met 1 oktober een hierop aansluitende wisselexpositie met als thema ‘Ode aan de IJssel’. Natuurlijk zal de grote IJsselschilder Jan Voerman sr. hier een belangrijke plaats innemen. Daarnaast worden er werken geëxposeerd van verschillende kunstenaars uit de IJsselstreek en Hattem die de rivier in al zijn gedaantes laat zien.

Kijken de kunstenaars van deze tijd met dezelfde ogen naar de rivier de IJssel of is er in de loop van de jaren zoveel veranderd dat de rivier juist van gedaante veranderd is? Jan Voerman sr. kon niet zonder ‘zijn’ Hattem. ‘Wie in het paradijs woont, wenst dat niet te verlaten’, dus schilderde hij eindeloos de IJssel en zijn wolken. Zijn zoon Jan Voerman jr. tekende prachtige ijsselgezichten voor het Verkadealbum de IJsel van Jac. P. Thijsse. De fotografen Kees van Eijsden en Leo Lamboo fotografeerden alle locaties die Jan Voerman jr. tekende. Het resultaat is een unieke vergelijking tussen de IJsel in 1910 en de IJssel in 2017.
Van de tijd van Jan Voerman sr. en Jan Kleintjes rond 1900, zien we de blik op de IJssel veranderen van realisme naar fauvisme in het werk van Freek van de Berg. Het directe uitzicht op de rivier en met name de zonsopgangen beïnvloedden zijn werk. En hoe verder de tijd verstrijkt en de IJssel zijn loop vervolgt, schilderen de kunstenaars het water, de wolken en de horizon. Marianne Voeten in verstilde aquarellen, Sjoerdtje Hak in serene olieverven. En waar Dick van Heerde de IJssel weer realistisch verbeeldt, lijkt Johan Meeske associaties op te op roepen met eeuwenoude Oosterse kalligrafie. De IJssel inspireert ieder op zijn of haar eigen manier. Tijdens de tentoonstelling laten zij u alle facetten van het rivierlandschap beleven. Van 1900 tot nu.